בעולם מושלם, אף אחד לא היה מבצע שום פעולת בנייה בפועל לפני שהיה מקבל היתר בניה סופי וחתום, אלא שאנחנו לא חיים בעולם מושלם. מסיבות רבות ומגוונות, רבים בוחרים להתחיל בתהליכי בנייה בפועל, לפעמים תוך נקיטת סיכון ולפעמים מתום לב. בהתאם לכך ועל מנת לא להפוך את חוק התכנון והבנייה לחוק דרקוני היכן שלא באמת צריך, מאפשרות הרשויות לבצע מהלך של הוצאות היתר בניה בדיעבד ועל כך נדבר בשורות הבאות.
מדוע אנשים מתחילים לבנות ללא היתר?
הסיבות שבגינן מתחילים אנשים לבנות ללא היתר הן רבות ומגוונות והן נעות החל מכך שאותם אנשים כלל לא מודעים לכך שנדרש היתר בניה לביצוע השינויים שהם מבקשים לעשות, דרך אנשים שמעריכים כי לא תהיה בעיה לקבל היתר בניה ומעדיפים להתחיל כבר בעבודה במקביל להגשת הבקשה להיתר על מנת לא לעכב אותה וכלה באנשים שיודעים שהם צריכים היתר בניה אבל אין להם שום כוונה לבקש אותו. במקרה הראשון, מדובר במצבים שמאופיינים בתום לב ושכיחים במיוחד במקרים של שינוי שימוש (למשל דירת מגורים שמשמשת כמשרד או גן ילדים), כשמרבית האנשים כלל לא מודעים לכך ששינוי כזה דורש קבלת היתר. במקרה השני, מדובר ברובם המכריע של המצבים, כשמרבית האנשים, לפעמים לאחר התייעצות עם גורם מקצועי, מעריכים כי לא צפויה בעיה בקבלת ההיתר ומעדיפים להתחיל כבר בעבודה במקביל להתנהלות הליך הבקשה להיתר. לבסוף, יש את המקרה הפלילי הקלאסי בו אנשים "מצפצפים" על החוק ועושים ככל העולה על רוחם. יחד עם זאת, ראוי להדגיש כי שלושת המקרים הם מקרים שיכולים להוביל לאישום פלילי, בהתאם לנסיבות,
מהי הוצאת היתר בניה בדיעבד?
בדיוק בגלל המצבים אותם תיארנו לעיל, מצאה המדינה לנכון לאפשר גם מסלול של הוצאת היתר בניה בדיעבד. במסלול זה בוחנת הוועדה המקומית את הבקשה להיתר עבור מבנה שכבר נבנה או שינויים במבנה, שכבר נעשו ושוקלת האם להעניק את ההיתר המבוקש. חשוב להדגיש שתי נקודות בהיבט זה, והראשונה שבהן היא שבדיקת בקשה להיתר בניה בדיעבד מבוצעת בדיוק על פי אותם קריטריונים שעל פיהם מבוצעת בדיקת בקשה להיתר בניה מראש ואין בעצם העובדה שמדובר בחריגת בנייה בכדי להקשות את הקריטריונים. הנקודה השנייה שיש לתת עליה את הדעת היא שהיתר בניה בדיעבד יינתן אך ורק במקרים בהם לא קיימת הפרעה לציבור וכי חריגת הבנייה שעבורה מבוקש ההיתר בדיעבד היא מינורית ולא משמעותית.
כמו כן, חשוב להדגיש כי עצם העמדת המסלול של הוצאות היתר בניה בדיעבד אינה מונעת מן הרשות האחראית לנקוט בהליכים נגד האדם שביצע חריגות בניה וכעת מבקש את ההיתר בדיעבד. לרוב, הרשויות אינן ששות "להילחם" באזרח וכל עוד מדובר בחריגות מינוריות, במיוחד אם החריגה בוצעה בתום לב, הנטייה היא לאשר את היתר הבניה בדיעבד. יחד עם זאת, במקרים חריגים בהם האזרח נוהג בכוונות זדון ברורות או מראה חוסר אכפתיות כלפי החוק, עלולות הרשויות לנקוט בצעדים שיכולים להגיע לכדי קנס כבד וכתב אישום פלילי.
מהם הסיכויים להכשרת החריגה בדיעבד?
מן הסתם, לא כל בקשת הוצאת היתר בניה בדיעבד מאושרת על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה, והבקשה נשקלת על פי קריטריונים מקצועיים רלוונטיים. במקרים בהם החריגה בוצעה אך היא עודנה במסגרת האישור של תכנית בניין עיר הרלוונטית לשטח האמור, לא צפויה הוועדה להערים קשיים וסביר שהיא תאשר את הבקשה בדיעבד. במקרים בהם ישנה סטייה מהתכנית, סביר להניח כי הבקשה לא תאושר ועל המבקש יהיה להרוס את החריגה ואולי אף לשלם קנס. יחד עם זאת, גם במקרה של סטייה מהתכנית התקפה, ישנן דרכי פעולה אפשריות כמו מסלול הקלה כאשר מדובר בשינוי קל ביחס לתכנית התקפה או מסלול שימוש חורג כשעיקר החריגה נובעת משימוש חורג בנכס, ללא שינוי מבני שלו. על מנת להיות מודעים לכל האפשרויות העומדות בפניכם וגם להיות מסוגלים לממש אותן, כדאי ומומלץ לעבור את כל התהליך של הוצאת היתר בניה בדיעבד בסיוע גורם מקצועי המתמחה בתחום הספציפי.
איך מגישים היתר בניה בדיעבד?
כל הנושא של הגשת היתרי בניה בכלל והגשת בקשה להוצאת היתר בניה בדיעבד הוא נושא שכדאי לבצע בליווי גורם מקצועי המתמחה בתחום זה. הגשת בקשה להיתר מכל סוג הוא תהליך שצריך להתבצע בצורה מסודרת עם טפסים נדרשים, צירוף מסמכים חתומים מצד גורמים שונים לרבות אנשי מקצוע, בעלי זכויות בנכס ועוד. כל טעות בתהליך ההגשה יכולה להוביל לעיכוב של שבועות באישור הבקשה וישנן טעויות שגם כרוכות בהוצאות כספיות מיותרות. במיוחד כאשר מדובר בהיתר בניה בדיעבד, חשוב שהדברים יבוצעו בצורה מדויקת וינוסחו באופן שמשקף את המינוריות של החריגה עד כמה שאפשר. על כן, לפני שאתם ניגשים למשימה של הגשת הבקשה להיתר בדיעבד, כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי ועל פי הצורך גם להיעזר בשירותיו לצורך ניהול התהליך כולו.